Veiligheid op de werkvloer waarborgen

Voor de sfeer op de werkvloer is een van de misschien wel belangrijkste dingen de veiligheid op de werkvloer. Het is alle tijde de bedoeling dat werknemers zich zo veilig mogelijk op de werkvloer voelen. Op deze manier worden zij niet beperkt in hun werkzaamheden en creëer je als ondernemer een plek waar werknemers zich fijn voelen. Daarom zullen er in dit blog een aantal tips besproken worden voor het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer.

Tip 1

Het voorbeeld moet van bovenaf komen. Je kunt simpelweg niet van je werknemers verwachten dat zij de veiligheid op en top serieus nemen als het management niet het goede voorbeeld geeft. Daarom begint de veiligheid op de werkvloer met de betrokkenheid van het management. Het management dient in woorden én daden aan te tonen hoe belangrijk de veiligheid is. Zij zullen elkaar en andere er dan ook op moeten aanspreken wanneer er onveilig gedrag wordt vertoond.

Tip 2

Het aanspreken op ongewenst gedrag is natuurlijk goed. Maar, het belonen van juist gedrag werkt veel meer bevorderend voor de sfeer. Zowel als bij kinderen als bij volwassenen werkt het belonen van goed gedrag heel erg goed. Door het belonen in plaats van straffen zullen werknemers zich beter aan de regels houden en zo ontstaat er ook een fijne cultuur op de werkvloer waar men zich ook veilig voelt om fouten toe te geven. Wanneer het gaat om beloningen, kijk dan goed wat er past bij de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals ‘werknemer van de maand’, uit uitdelen van complimenten of bijvoorbeeld cadeaubonnen.

Tip 3

Brandpreventie. Het is misschien wel een van de maatregelen die de hoogste prioriteit verdienen. De brandveiligheid waarborgen van alle mensen op de werkvloer zal altijd serieus genomen moeten worden. Zo kan de organisatie, naast ervoor te zorgen dat er een uitstekend brandmeldsysteem is, gesprekken aan gaan met het personeel om brandpreventie te waarborgen maar ook om over situaties te praten wanneer er wel sprake is van brand. Een werkend brandmeldsysteem is hierbij dus ook heel belangrijk. Echter, het kan zijn dat zo’n systeem een keer storing heeft of dat er onderhoud nodig is. Huur een brandwacht in wanneer dit het geval is. Een brandwacht zal dan tijdelijk de functies van het systeem overnemen. 

Tip 4

Zoals al eerder genoemd, is het belangrijk dat het management het goede voorbeeld geeft, maar het is ook niet minder belangrijk dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarom is het van belang dat medewerkers en leidinggevende zo veel mogelijk zelf onveilige situaties kunnen oplossen. Iedereen heeft zo zijn eigen rol binnen de organisatie en natuurlijk is daar de veiligheidsafdeling voor ondersteuning. Los veiligheidsprobleem dus zo laag mogelijk in de organisatie op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *