Innoveren binnen het bedrijf – arbeid en scholing

Bij het woord “innovatie” denkt men vaak aan innovatie wat de buitenwereld kan zien. Dit zijn bijvoorbeeld productinnovaties of technische innovaties. Echter, innoveren kan natuurlijk ook gebeuren binnen de muren van een organisatie. Hierbij kun je denken aan innoveren op het gebied van arbeid en scholing. Vanuit de overheid worden er dan ook verschillende subsidies aangeboden om dit soort innovatie te stimuleren. In dit blog zullen we er drie bespreken. De Slim subsidie, MKB Idee, en de subsidie Praktijkleren.

Slim subsidie

De Slim regeling is er voor organisaties die willen inzetten op scholing en daarbij de organisatie alsmaar willen blijven ontwikkelen. De SLIM-regeling staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Er zijn verschillende projecten die onder de subsidie vallen die te maken hebben met scholing en ontwikkeling. Zo zijn er vier projecten waarvoor de subsidie aangevraagd kan worden. De subsidie is bedoeld voor: 1. een opleidings- of ontwikkelingsplan realiseren voor het in kaart brengen van de behoefte aan scholing binnen de organisatie, 2. het verkrijgen van adviezen voor werknemers binnen de onderneming op gebied van loopbaanontwikkeling, 3. het aanbieden van opleidingsplaatsen in kader van een bedrijfsopleiding bij een erkend bedrijf, en 4. het ontwikkelen van een wijze om werknemers in het bedrijf te stimuleren hun kennis en vaardigheden verder uit te breiden. 

Subsidie MKB Idee

Wanneer een bedrijf graag wilt investeren in het uitbreiden en verbeteren van de kennis en vaardigheden van het personeel, kan de regeling MKB Idee hier een handje bij helpen. Er kunnen namelijk belemmeringen aan te pas komen die deze subsidie weg kan nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan complicaties die ontstaan bij het overbrengen van de kennis van ervaren medewerkers op nieuwe medewerkers. Of bijvoorbeeld dat het moeilijk is om nieuwe kennis over te brengen op ervaren werknemers. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan digitale vaardigheden die steeds maar meer vergen. 

MKB Idee is beschikbaar voor zowel individuele mkb’ers die dit soort belemmeringen in het investeren in menselijk kapitaal willen wegnemen, of voor samenwerkingsverbanden die datzelfde proberen.

Praktijkleren

Met deze regeling, de subsidie voor Praktijkleren, is het het doel van de overheid om bedrijven te stimuleren te investeren in het opleiden van toekomstige generaties voor verschillende beroepstakken. Door het investering in dit soort opleidingen, kunnen leerlingen, studenten, en werknemers zich beter voorbereiden op de daadwerkelijke arbeidsmarkt. Daarnaast beschikken werkgevers dan ook over beter opgeleid personeel. 

Dus, wanneer een organisatie dit soort leerplekken aanbiedt aan onder andere scholieren en studenten uit het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs, dan kan deze subsidie nog wel eens interessant zijn. De subsidieregeling is daarnaast nu ook beschikbaar in de sectoren Gezondheidszorg en Gedrag & Maatschappij in het hoger onderwijs. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *