Iedereen die graag tuiniert wil zijn of haar tuin natuurlijk beschermen tegen onkruid. Onkruid is niet alleen erg vervelend maar heeft vaak ook brandharen, stekels of andere eigenschappen die de huid irriteren of zelfs giftig zijn. Zeker voor je kinderen is dat niet fijn. Daarnaast verspreidt het zich snel door de tuin waardoor andere planten, die je juist wilt behouden, geen kans meer krijgen. Dan kun je worteldoek gebruiken als een van de manieren om onkruid tegen te gaan, zonder meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen te moeten grijpen. Wat is worteldoek eigenlijk en hoe helpt het om onkruid tegen te gaan?
Worteldoek als onkruidbestrijder
Worteldoek wordt vooral gebruikt als een methode om onkruid te bestrijden. Het idee is dat wanneer je worteldoek neerlegt op de grond in de tuin of bij de oprit, Er geen onkruid meer vanuit de grond omhoog kan komen. Worteldoek wordt vastgezet met speciale grondpennen die je op de hoeken bevestigt en makkelijk de grond induwt. Je kunt hiervoor ook speciale grondankers gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn. In dat geval moet je ze iedere 3 tot jaar vervangen omdat ze tegen die tijd vergaan zijn. Dit is uiteraard een veel milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden. Door gaten in het worteldoek te knippen kunnen de plannen die je wel in je tuin wilt laten staan. Met chemische bestrijdingsmiddelen beschadig je zowel het onkruid als je goede planten. En onkruid handmatig verwijderen is een arbeidsintensief proces en niet even goed voor je rug! Worteldoek is onderhoudsarm, milieuvriendelijk en effectief, ideaal toch?
Heeft worteldoek ook nadelen?
Een worteldoek is geen wondermiddel en zal ook niet al het onkruid tegenhouden. Dat heeft er vooral mee te maken dat een groot gedeelte van het onkruid dat je in de tuin tegenkomt niet vanuit de grond komt maar via de lucht wordt aangevoerd. De wind neemt zaden van onkruid planten mee en die vallen in je tuin. Omdat ze op het worteldoek landen en niet eronder, doet worteldoek dan ook niets om deze soorten onkruid tegen te houden. Daarnaast is regulier worteldoek gemaakt van plastic en dat houdt niet alleen onkruid tegen. Het vormt een barrière voor het natuurlijk leven in je tuin. Gelukkig zijn hier ook alternatieven voor.
Alternatieven voor worteldoek
Wil je wel worteldoek gebruiken maar ben je op zoek naar een alternatief voor de standaard polypropyleen versie? Dan is jute een prima vervanger van ‘gewoon’ worteldoek. Jute is een prachtig natuurproduct en het weefsel werkt bijna net zo goed om onkruid tegen te houden als de kunststof versie. Het grote voordeel van natuurlijk afbreekbaar worteldoek van jute is dat het vanzelf oplost in de grond. Om deze reden wordt jute bijvoorbeeld vaak gebruikt als worteldoek om bodemerosie tegen te gaan. Bij bodemerosie wordt de vruchtbare toplaag gemakkelijk weggeblazen of weggespoeld. Jute doek voorkomt dit en lost na verloop van tijd op in de grond, zonder schadelijke stoffen achter te laten.