Wat is de rol van inslag in logistiek?

Logistiek is een dynamisch en allesomvattend proces. Het bestaat grofweg uit 3 verschillende fases. De inslag van goederen is hier een onderdeel van. Een zorgvuldige inslag van goederen of producten is essentieel voor het succes van het fulfilment van een webshop. De rol van inslag in logistiek mag dus zeker niet onderschat worden. 

3 processen in warehouse management

De inslag van goederen valt onder warehouse management, oftewel magazijnbeheer. De inslag vormt samen met de opslag en uitslag van goederen het warehouse management. Bij alle drie de processen komt veel kijken en vinden er vele handelingen plaats. Het is belangrijk dat deze processen goed op elkaar afgestemd zijn om fouten te voorkomen. Daarom wordt dit complete proces in de meeste gevallen via een geautomatiseerd warehouse management systeem (WMS) bestuurd. MontaWMS.com/nl is hier een mooi voorbeeld van. 

De integratie van een WMS

Een WMS vermindert de kans op fouten en maximaliseert de efficiëntie. WMS software is voor vrijwel iedere bedrijfsomgeving te implementeren. Of het nu gaat om een productiebedrijf, transportbedrijf, winkelketen of groothandel bijvoorbeeld: met een dergelijk systeem wordt het beheer van de voorraad slimmer aangepakt. 

Wat is inslag van goederen?

Goederen die binnenkomen bij een bedrijf moeten een plekje krijgen in het magazijn. Het WMS systeem geeft hiervoor automatisch de ideale plek aan. Zo worden goederen die veel worden verkocht, voor in het magazijn opgeslagen, zodat deze snel en gemakkelijk kunnen worden gepakt.

Voordat de nieuwe voorraad op een logische plek wordt opgeslagen, moeten de geleverde aantallen worden gecontroleerd en kunnen eventuele beschadigingen of onduidelijkheden al tijdens dit proces worden opgemerkt. Hierbij is het belangrijk dat de goederen onder de juiste productnaam opgeslagen worden, zodat de klanten ook daadwerkelijk de juiste producten ontvangen. Deze processen bij elkaar wordt de inslag van goederen genoemd.

De belangrijke rol van inslag in logistiek

Maar waarom speelt de inslag nu zo’n belangrijke rol binnen het totale logistieke plaatje? Heel simpel, als ondernemer wil je natuurlijk dat de nieuwe producten zo snel mogelijk kunnen worden aangeboden in je webshop. Daar komt bij dat we tegenwoordig, als klant, alles graag snel en het liefste al gisteren al in huis zouden willen hebben. Hoe beter je het logistieke proces dus op orde hebt, hoe sneller je aan je klanten kunt leveren wat weer bijdraagt aan de positieve ervaring met jouw bedrijf. 

De voordelen van productinslag

Door de productinslag zo efficiënt mogelijk in te richten, worden eventuele fouten al vroegtijdig ontdekt. Door goederen op de juiste plek in te ruimen, vindt er een vlottere afwikkeling van de andere magazijnprocessen plaats. Hierdoor zijn de producten sneller op weg naar de klanten waardoor deze bij vervolg aankopen zeker weer bij jou aan zullen kloppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *