Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor kantoren

Kantoorgebouwen moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Energielabel C betekent dat per vierkante meter per jaar tot 225 kWh fossiele brandstof kan worden verbruikt. Dit betekent dat kantoorgebouwen mogelijk nog niet aan deze eisen voldoen en op korte termijn moeten investeren in een energielabel kantoor maatregelen.

Als uw kantoorpand vanaf 2023 onder energielabel D valt, krijgt de eigenaar een boete van maximaal € 81.000,- of moet hij het pand sluiten. Voorkom dit door tijdig te handelen.

Uitzondering op de regel

Op de verplichting om minimaal energielabel niveau C te behalen gelden de volgende uitzonderingen:

  • De gebruiksoppervlakte van kantoren zonder nevenfuncties is minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw. Als uw kantoor bijvoorbeeld ook een winkel, productie of opslagruimte heeft, heeft het extra functies.
  • Het gebruiksoppervlak van het kantoor inclusief nevenfuncties in het gebouw bedraagt ​​minder dan 100 vierkante meter.
  • Kantoorgebouwen die geen energie verbruiken om het binnenklimaat te reguleren.
  • Kantoorgebouwen maximaal twee jaar gebruikt.
  • Voor monumenten. Rijksmonumenten, rijksmonumenten en stadsmonumenten.
  • Kantoorgebouwen die zijn onteigend of verworven op grond van de Onteigeningswet.
  • Een kantoor waar de maatregelen om energielabel C te behalen zich in 10 jaar terugbetalen.

Wat als mijn kantoor al een energielabel heeft?

Als een kantoor al een energielabel heeft (het energielabel is 10 jaar geldig) en een D-, E-, F- of G-label heeft, moet het energiebesparende maatregelen nemen.

Als een kantoor energielabel A, B of C heeft, voldoet het aan de normen. Hierdoor is er geen wettelijke verplichting om verdere energiebesparende maatregelen te nemen.

Heb je nog geen energielabel op kantoor?

In dit geval raden wij u aan om een ​​energieadviseur een energiebeoordeling van uw kantoorgebouw te laten uitvoeren. Dit is het zogenaamde EPA-overleg. Als de adviseur verwacht dat het gebouw energiezuinig is en geschikt is voor energielabel A, B of C, kunnen er labels berekeningen worden uitgevoerd en ter goedkeuring worden geregistreerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *