Wanneer moet je je dakgoot vervangen?

Om lekkages te voorkomen is het verstandig om je dakgoot te vervangen wanneer hij al vrij oud is of beschadigd is. Het kan zijn dat het voldoende is om een deel van de dakgoot te vervangen. Vaak is het nodig om de gehele dakgoot te vervangen. Het liefst doe je dit natuurlijk wanneer het echt nodig is, maar wanneer is dat dan precies? Wanneer je dakgoot gaat lekken of de aansluiting met de regenpijp niet goed meer zit, is het tijd om de dakgoot te vervangen. In het beste scenario vervang je de dakgoten vóór deze grote beschadigingen zijn gesignaleerd.

Welke dakgoot kiezen?

Er zijn verschillende types dakgoten. De meest  voorkomende zijn de bakgoot en de mastgoot. De bakgoot heeft een rechthoekige vorm, met platte bodem. De mastgoot heeft een ronder design, waardoor de goot kleiner is en minder opvallend. Een aantal voor- en nadelen per type dakgoot zijn: 

Bakgoot: Voordelen zijn eenvoudig te monteren, herstellen en in onderhoud. Het nadeel is dit type dakgoot minder flexibel is en een iets grotere kans op verstoppingen heeft.

Mastgoot: De voordelen hiervan zijn dat de dakgoten makkelijk te monteren zijn en zeer stevig zijn. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken en heb je minder kans op verstoppingen. Het nadeel is hiervan wel dat ze minder onderhoudsvriendelijk zijn.

Het verschilt dus per situatie welk type dakgoot de beste keuze is.

Hoe dakgoot vervangen?

Voor het monteren van een nieuwe dakgoot kun je iemand inhuren, maar dit is niet een erg ingewikkelde klus. Wanneer je besluit de dakgoot zelf te installeren, meet je eerste of de goot past op de gewenste plek. Of haal je de oorspronkelijke dakgoot eraf en de beugels waarop deze is gemonteerd. De beugels kun je ook laten zitten als deze nog van goede kwaliteit zijn. Vervolgens knip je het overbodige stuk van de dakgoot af, knip bij de opening iets groter, zodat het om de regenpijp heen kan. Plaats hem dan in de nieuwe of oorspronkelijke beugels. Zorg ook dat de dakgoot richting de regenpijp een beetje schuin loopt, zodat het water makkelijk wegspoelt. Ten slotte is het belangrijk de dakgoot goed af te sluiten, vooral het einde en waar het bevestigd is aan de regenpijp. Zo vervang je eenvoudig zelf je eigen dakgoot!

Dakgoot onderhoud

Nu de dakgoten geïnstalleerd zijn, hoef je eerst niet veel aan het onderhoud te doen! Je kan ze echter wel het beste jaarlijks schoonmaken. In de herfst kan er namelijk veel troep zoals bladeren in blijven liggen. Er kunnen verstoppingen ontstaan wanneer dit er te lang in blijft liggen. Zo kan je dakgoot het regenwater niet meer opvangen en stroomt je dakgoot over. Als je in een bosrijke omgeving woont, kun je het beste twee keer per jaar de dakgoten schoonmaken. Ook helpt het jaarlijks reinigen van de dakgoten om mosgroei te voorkomen. Controleer de dakgoten ook jaarlijks op tekenen van schade of slijtage.  Als je hier op tijd bij bent, hoeft misschien een klein stuk gerepareerd of vervangen te worden en niet de gehele dakgoot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *