Praktische tips om veilig te werken met een rolsteiger

Sta je aan de vooravond om je huis op te kalefateren of een likje verf te geven? Dan moet je misschien overwegen om een rolsteiger aan te schaffen. Voordat je als particulier een rolsteiger aankoopt, loont het wel de moeite om er over na te denken welke rolsteiger je nodig hebt en vooral hoe je de steiger veilig kunt gebruiken. Een ongeluk kan altijd om de hoek loeren. Neem daarom tijdig je voorzorgsmaatregelen om de veiligheid niet in het gedrang te brengen. Waar moet je zoal op letten bij een rolsteiger kopen. Enkele praktische tips hoe je veilig werkt met een rolsteiger.

Vaak voorkomende ongelukken op steigers

Jaarlijks vinden talrijke ongevallen plaats ten gevolge van onvoorzichtigheid op een steiger. Vallen van een steiger komt helaas genoeg nog vaak voor. Die onnodige valpartijen zijn vaak te wijten aan volgende oorzaken:

  • Tijdens het dalen of tijdens het beklimmen van de rolsteiger
  • De steiger is te zwak gemonteerd en stort in of valt om
  • Er zit een opening in de werkvloer die te laat wordt gezien
  • De afwezigheid van voldoende randbescherming

Dit zijn allemaal factoren waar je gelukkig zelf iets aan kan doen zodat de veiligheid wordt gewaarborgd.

Waar op letten om een ongeluk te vermijden

Bij een rolsteiger zal je vooral naar de kwaliteit van het materiaal moeten kijken. Een goede raad. Koop geen goedkope steiger, maar maak dat de kwaliteit van een rolsteiger bij de aankoop primeert. Een andere oorzaak van ongelukken is dat rolsteigers niet op de juiste manier worden gebruikt. Zo kan verkeerd schoeisel zonder enige grip leiden tot onverwacht uitglijden. Maak dat er voldoende leuningen worden gemonteerd aan de rolsteiger. Soms wordt daar makkelijk mee omgesprongen omdat bepaalde materialen makkelijker op de steiger kunnen worden gestockeerd. Verlies ook niet de overbelasting uit het oog en maak dat niet teveel mensen op de steiger tegelijkertijd gaan staan.

Hou rekening met de nieuwe regelgeving

Een rolsteiger is gebonden aan een nieuwe regelgeving die sinds 1918 van toepassing is en geldt vooral voor het zakelijk gebruik. Als particulier kan je er zelf ook wel rekening mee houden. De randbescherming moet bestaan uit een heup-leuning die op voorhand is gemonteerd voordat je de rolsteiger gaat gebruiken. Ook zal je tussen- en boven-leuningen moeten voorzien. Wie deze veiligheidsvoorschriften zorgvuldig naleeft, vermindert het risico op een ongeluk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *