Onder bewind staan en woning verkopen, zo zit dat

Staat u onder bewind bij een bewindvoerder en wilt u uw woning verkopen? Dan zijn er een aantal regels van toepassing op uw situatie. Uw huis verkopen gaat namelijk wel iets anders dan gebruikelijk wanneer u onder bewind staat. In dit artikel leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Wat mag een bewindvoerder doen?

Een bewindvoerder is verantwoordelijk voor uw geld en goederen wanneer u schulden heeft, of niet (meer) voor uw geldzaken kunt zorgen. Bewind regelen en wijzigen vallen onder het civiel recht. Een bewindvoerder controleert of u uw inkomsten ontvangt zoals loon, pensioen, toeslagen en uitkeringen. Een bewindvoerder zorgt er ook voor dat rekeningen betaald worden en doet de belastingaangifte voor u. Een bewindvoerder keert ook leefgeld aan u uit, en houdt uw inkomsten en uitgaven bij in een administratie. Heeft u schulden, dan zorgt een bewindvoerder ervoor dat deze schulden worden afgelost. In sommige gevallen kan een bewindvoerder ook uw huis voor u verkopen.

Woning verkopen terwijl u in de schuldsanering zit

Een woning verkopen voor schuldsanering gebeurt niet zomaar en is aan strikte voorwaarden verbonden. Een bewindvoerder zal niet overgaan tot verkoop van uw woning wanneer de opbrengsten lager zijn dan de schuld aan de hypotheekverstrekker. Hierdoor ontstaat namelijk een restschuld, dus dit komt uw totale schuld niet ten goede. Alleen wanneer er sprake is van (flinke) overwaarde op uw woning, zal de bewindvoerder overgaan tot verkoop. De opbrengsten van de verkoop van uw woning komen dan de boedel ten goede. Zijn de hypotheeklasten echter vrij laag, dan wordt er vaak niet gekozen voor verkoop van de woning. Het verkopen van de woning brengt namelijk ook kosten met zich mee. Moet u toch voor schuldsanering uw huis verkopen, dan kan dat aan Bagrovastgoed.nl. Dit is een ervaren partij met zeer veel ervaring in het aan- en verkopen van woningen. Wilt u meer weten over hoe de verkoop van uw woning in zijn werk gaat, dan doet u er verstandig aan om dit bespreken met uw bewindvoerder. 

Schulden aflossen met overwaarde

In overleg met uw bewindvoerder is het mogelijk om uw huis te verkopen en de overwaarde te gebruiken om de schuldenlast af te lossen. Hierdoor ontvangt u mogelijk sneller de schone lei. Het is meestal ook gebruikelijk dat de overwaarde hiervoor gebruikt wordt, omdat er dan ineens een groot bedrag beschikbaar wordt om schulden mee af te lossen. Zit u dus in de schuldsanering en moet u uw woning verkopen, dan zal dit met zich meebrengen dat een (groot) deel van uw schulden in een keer afgelost kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *