Maak je biertje nóg lekkerder door het uit het juiste glas te drinken

Bier is zo’n heerlijke drank, dus waarom zou je niet het juiste glas gebruiken om ervan te genieten? Om het beste uit je bier te halen en ervoor te zorgen dat je niets van de smaak mist, zijn er veel verschillende soorten glazen. Lees verder om de verschillende soorten te leren kennen en waar ze het beste voor zijn. Elke soort heeft namelijk specifieke eigenschappen die bepaalde smaken in je bier versterken of wegnemen. Bijvoorbeeld: een pils geserveerd in een snifter zal meer koolzuur en schuimvorming toelaten dan wanneer het geserveerd wordt in een weizen glas. Het weizenglas versterkt banaan- en kruidnagelsmaken omdat het bovenaan breder is dan onderaan (waar het bij pilsners hoger is). Zoals je kunt lezen heeft je glas veel invloed op de smaak van het biertje. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende bierglazen

Welke invloed heeft het bierglas op de smaak van het bier?

Een bierglas kan zeker invloed hebben op de smaak van je bier. Een bier dat geserveerd wordt in een snifter zal meer koolzuur en schuim vrijgeven dan wanneer het geserveerd wordt in een weizenglas. Een weizenglas is bijvoorbeeld breder aan de bovenkant dan aan de onderkant, wat invloed heeft op hoeveel licht er op de bodem valt en dus ook op het vermogen om complexe smaken (zoals banaan en kruidnagel) te creëren. Je krijgt dus meer van die smaken in een weizenglas als de onderkant minder licht heeft. Een andere belangrijke factor bij de keuze van je bierglas is dat het moet passen bij de stijl van het bier dat je drinkt. Als je bijvoorbeeld een IPA drinkt, wil je een tulpvormig glas gebruiken, zodat er genoeg ruimte is voor alle schuim.

Welke bierglazen zijn er allemaal?

Er bestaat niet één vorm of stijl van bierglazen. Er zijn ook vele soorten glazen voor verschillende soorten bieren, zoals die voor pilsner, ale, stout en weizen (tarwe) bier .

  • Pilsglazen zijn lang en dun met een taps toelopende top. Ze zijn ontworpen om de helderheid, de kleur en het koolzuurgehalte van pilsbieren tot hun recht te laten komen.
  • Bierglazen zijn vergelijkbaar met pilsglazen, maar ze hebben een rondere vorm en een bredere mond. Hierdoor komen de aroma’s van de ale beter tot hun recht.
  • Stoutglazen zijn gewoonlijk breed en ondiep met een dikke bodem. Het stoutglas is ontworpen om de warmte vast te houden en de smaken van stouts te helpen accentueren.
  • Weizenbierglazen zijn er in twee vormen: gebogen of gegroefd. Het gebogen weizenglas heeft de vorm van een bokaal en wordt gebruikt voor donkerdere witbieren. Het geronde weizenglas heeft meer de vorm van een pilsglas en wordt gebruikt voor blekere Weizen-bieren. Het heeft een hogere mond om meer koolzuur toe te laten.

Er zijn nog vele andere soorten glazen, zoals de brandy snifter, het tulpglas, de kelk en de pokal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *