Een gids voor recruiters om te begrijpen hoe een wervingsbureau werkt

Wervingsbureaus leveren een waardevolle dienst aan bedrijven en bieden hen toegang tot een groot aantal gekwalificeerde, ervaren professionals. Voor recruiters die nog nooit een wervingsbureau hebben gebruikt, kan het proces echter ontmoedigend zijn. Deze gids wil een overzicht geven van het wervingsbureauproces, van het eerste gesprek tot de succesvolle plaatsing van een kandidaat. Er wordt ingegaan op de verschillende soorten wervingsbureaus, hoe zij werkgevers en werkzoekenden bij elkaar brengen en de typische kosten die aan een wervingsbureau verbonden zijn. Aan het eind van deze gids zullen recruiters beter begrijpen hoe een wervingsbureau werkt en welke voordelen het hun organisatie kan bieden.

Wat is een wervingsbureau?

Een wervingsbureau is een bedrijf dat werkgevers en werkzoekenden bij elkaar brengt door geschikte kandidaten voor functies te zoeken en te selecteren en ze vervolgens aan de werkgever voor te stellen. Wervingsbureaus worden vaak “executive search”-bureaus genoemd, omdat zij gespecialiseerd zijn in het zoeken naar professionals op hoog niveau. Er zijn echter ook veel andere soorten wervingsbureaus, elk met een ander aandachtsgebied. Zo zijn er wervingsbureaus voor de gezondheidszorg die zich richten op het vinden van artsen en verpleegkundigen, IT-wervingsbureaus die zich specialiseren in het vinden van IT-professionals, en accountancy wervingsbureaus die boekhoudkundige en financiële professionals vinden. Een combinatie is ook mogelijk zaols bij Paars Recruitment.

Soorten wervingsbureaus

Er zijn veel verschillende soorten wervingsbureaus, elk met een ander aandachtsgebied. Gezondheidszorg, financiën, IT en boekhouding zijn slechts enkele voorbeelden van sectoren waarin wervingsbureaus te vinden zijn. Er zijn ook specialisaties binnen deze sectoren. Zo zijn er wervingsbureaus voor de gezondheidszorg die zich richten op het vinden van artsen en verpleegkundigen, maar ook wervingsbureaus voor de gezondheidszorg die zich richten op het vinden van assistenten voor de gezondheidszorg.

Hoe wervingsbureaus werken

Voordat een recruiter kan beginnen met het vinden van geschikte kandidaten voor een functie, moet hij eerst de details van de functie krijgen van de aanwervende manager van het bedrijf dat de functie moet invullen. Vervolgens stellen ze een functieomschrijving op, een document waarin staat wat de aanwervende manager zoekt in een kandidaat. Zodra de functieomschrijving compleet is, kan de recruiter beginnen met het zoeken naar geschikte kandidaten voor de functie.

Gewoonlijk gebruikt een recruiter online vacaturebanken om kandidaten te vinden, maar ook zijn netwerk van contacten en beroepsverenigingen. Hij kan ook adverteren in kranten en tijdschriften om een breder publiek te bereiken. Zodra een recruiter een shortlist van kandidaten heeft, spreekt hij met de aanwervende manager om de kandidaten op de shortlist te bespreken. Ze zullen de aanwervende manager ook gedetailleerde informatie verstrekken over elke kandidaat, met inbegrip van zijn vaardigheden, ervaring en beschikbaarheid. Zodra de aanwervende manager tevreden is met de kandidaten, wordt hen de functie aangeboden.

Werkgevers en werkzoekenden met elkaar verbinden

Hoewel elke bedrijfstak en elk type wervingsbureau een iets andere aanpak heeft, werken ze in theorie allemaal op dezelfde manier. De recruiter begint met het zoeken naar kandidaten die voldoen aan de eisen van de aanwervende manager, hetzij via vacaturebanken of door rechtstreeks sollicitaties van kandidaten te ontvangen. Vervolgens maakt hij een shortlist van kandidaten die hij ter beoordeling aan de hiring manager voorlegt en doet hij aanbevelingen op basis van de feedback van de hiring manager. Zodra de hiring manager tevreden is met de kandidaten, beslist hij of zij één van hen aan te nemen. Vervolgens neemt de recruiter contact op met de succesvolle kandidaat, stelt zich voor en deelt de kandidaat mee dat zijn sollicitatie is geslaagd.

Voordelen van het inschakelen van een wervingsbureau

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een wervingsbureau, waaronder:

Verbeterde employer brand – Wanneer een werkgever een wervingsbureau gebruikt, kan het een meer holistisch beeld van hun merk opleveren. Kandidaten die gebruik maken van een wervingsbureau zullen de recruitment consultant ontmoeten, evenals andere werknemers van het bureau, die inzicht kunnen geven in de bedrijfscultuur en werkomgeving. Dit helpt een sterkere employer brand op te bouwen en zorgt ervoor dat kandidaten goed geïnformeerd zijn voordat ze naar een functie solliciteren.

Een bredere talentenpool – Door gebruik te maken van een wervingsbureau krijgen werkgevers toegang tot een bredere talentenpool, wat betekent dat ze een grotere kans hebben om de juiste kandidaat voor de baan te vinden.

Hogere productiviteit – Als werkgevers een wervingsbureau inschakelen, kunnen ze een hogere productiviteit verwachten, omdat het bureau een deel van de werklast van de hiring manager overneemt, waardoor deze zich op zijn kerntaken kan concentreren.

Factoren die de kosten van een wervingsbureau beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de kosten van een wervingsbureau beïnvloeden. De eerste is het type bureau dat u kiest om mee te werken. Wervingsbureaus in de gezondheidszorg zullen bijvoorbeeld een ander tarief hanteren dan IT-wervingsbureaus. De tweede factor is de tijd die het bureau nodig heeft om de functie in te vullen. Hoe langer het bureau erover doet om een functie in te vullen, hoe duurder de dienst zal zijn. Ten derde, de locatie van de positie. Als de positie zich in een veelgevraagde stad bevindt, zoals Londen of New York, zal het bureau waarschijnlijk een hoger tarief aanrekenen dan wanneer de positie zich in een minder gewilde stad bevindt, zoals Wyoming.

Het interviewen en selecteren van kandidaten

De eerste stap in het wervingsproces is het sollicitatiegesprek. De recruiter kan het eerste gesprek met de kandidaat voeren, of een lid van zijn team inschakelen om het gesprek te voeren. De recruiter gebruikt het gesprek om meer informatie over de kandidaat te krijgen, zoals zijn huidige salaris en wat hij zoekt in een nieuwe functie. De recruiter kan het gesprek ook gebruiken om de kennis en vaardigheden van de kandidaat te testen door hem of haar vragen te stellen die verband houden met de functieomschrijving. Na het gesprek maakt de recruiter een shortlist van kandidaten die de aanwervende manager kan beoordelen. Als het bedrijf een interviewprocedure in meerdere fasen gebruikt, kan de recruiter kandidaten voor elke fase van het gesprek op een shortlist zetten.

Tips voor het werken met een wervingsbureau

Voor een soepele en succesvolle samenwerking tussen de aanwervende manager en het wervingsbureau moeten aanwervende managers de volgende stappen nemen:

Definieer de rol – Voordat u een bureau inhuurt, is het belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van de rol en de vereiste vaardigheden. Wees specifiek bij het definiëren van de rol, zodat het bureau kandidaten kan vinden die goed bij de functie passen.

Stel een budget vast – Voordat u contact opneemt met een bureau, is het belangrijk om een budget voor de rol vast te stellen. Dit voorkomt miscommunicatie en stelt de aanwervende manager in staat een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een bureau.

Stel verwachtingen vast – Voordat u een bureau inhuurt, is het belangrijk om uw verwachtingen en eisen aan het bureau kenbaar te maken. Bureaus zijn ingewikkelde entiteiten, dus het is belangrijk om eventuele zorgen of problemen op te helderen voordat ze zich voordoen.

De wettelijke vereisten voor het werken met een wervingsbureau

Er zijn geen wettelijke vereisten voor het werken met een wervingsbureau. Het is echter belangrijk op te merken dat er wettelijke voorschriften zijn voor het aannemen van werknemers, en als u een kandidaat aanneemt via een bureau, bent u verantwoordelijk voor het volgen van deze voorschriften. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat het bureau eerlijke en legale praktijken hanteert, en u moet bevestigen dat zij een geldige licentie hebben waarmee zij namens u kandidaten mogen aannemen. Het is ook belangrijk op te merken dat er verschillende regels zijn, afhankelijk van het land waarin u inhuurt. Er zijn ook verschillende voorschriften in verschillende sectoren, bijvoorbeeld gezondheidszorg en financiën. Het is belangrijk dat u zich vertrouwd maakt met de regelgeving in de sector waarvoor u personeel inhuurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *