Boekhouder inschakelen: waarop letten?

Wil je een boekhouder inschakelen, maar weet je niet hoe je dit aan pakt? Geen stress! Lees verder en kom er precies achter waar je allemaal op moet letten bij het zoeken naar een boekhouder. 

Het belang van een goede boekhouder

Je schakelt een boekhouder in op het moment dat jij zelf geen tijd of zin hebt om je hier mee bezig te houden. Wanneer je een bedrijf hebt kan het ook handig zijn om zeker te weten dat er geen fouten gemaakt worden en dat je niet te veel betaald. Lang verhaal kort: Wanneer je een boekhouder inschakelt is het belangrijk dat deze zijn of haar werk goed doet. 

Wanneer de boekhouding niet goed gedaan wordt kom je namelijk in de problemen met de belastingdienst en kun je boetes krijgen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het is makkelijk om een boekhouder in de buurt te vinden door te zoeken op bijvoorbeeld ‘boekhouder Amsterdam’, maar vergeet niet op een aantal punten te letten. 

Waar moet je op letten? 

Wat vind jij belangrijk? Bij het inhuren van een boekhouder is het goed om te weten wat jij van deze vakman wilt. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en dat de boekhouder ook daadwerkelijk kan wat jij verwacht. 
Een goede relatie. Dit betekent niet dat je beste vrienden moet zijn met je boekhouder, maar het is wel belangrijk dat er een goede klik is. Op deze manier heb je namelijk goede communicatie. Daarnaast deel je sensitieve informatie die je waarschijnlijk niet zomaar met iedereen wil delen. 
Kijk naar de recensies. Wat zijn de ervaringen van anderen met de boekhouder? Wanneer anderen tevreden zijn met het werk wat hij of zij geleverd heeft, kan dit een indicatie zijn van hoe de samenwerking zal verlopen. Natuurlijk zijn recensies niet altijd 100% betrouwbaar, dus wees je hier bewust van. 
Het type boekhouder. Niet alle boekhouders zullen geschikt zijn voor het werk wat jij wil laten uitvoeren. Kijk dus van tevoren goed naar de werkzaamheden waar deze specifieke boekhouder zich op richt. 
Wat gaat het kosten? Voordat je in zee gaat met een bedrijf of zzp’er is het goed om te vragen wat de kosten zullen worden. Zo kun je van tevoren al voorkomen dat je te veel betaalt. Ook kun je er voor kiezen om bedrijven en vakmannen te vergelijken. 

Kosten overzicht 

Voordat je kunt vergelijken moet je weten wat een boekhouder ongeveer kost. Helaas is deze rekensom lastiger dan je denkt. Dit komt omdat er verschillende factoren zijn die de prijs beïnvloeden. Denk hier bij bijvoorbeeld aan het uurtarief van een boekhouder wat vaak tussen de € 40,- en € 80,- ligt. Ook zitten er verschillende prijskaartjes aan de verschillende werkzaamheden vast. 

WerkzaamhedenKosten 
Aangifte omzetbelasting€ 35,- 
Aangifte loonbelasting€ 32,50 per medewerker per maand
Aangifte vennootschap belasting€ 75,- 
Aangifte dividendbelasting€ 55,- 
Belastingaangifte particulier€ 115,- tot € 165,-
Belastingaangifte zzp’ers en ondernemers Vanaf € 250,-
Opstellen van een jaarrekening voor een bvVanaf € 450,-
SalarisadministratieVanaf € 15,- per loonstrook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *