Antigeentest voor SARS-CoV-2: een snel resultaat

Er is een nieuwe antigeentest voor SARS-CoV-2 ontwikkeld. Deze snelle en eenvoudige test kan je binnen enkele minuten vertellen of je drager bent van het virus. De test is minder gevoelig dan de PCR-test (polymerase kettingreactie), maar geeft wel sneller resultaat. Dus als je graag wilt weten of je besmet bent, is dit de test een erg toegankelijke test om te doen. In deze blog bespreken we de verschillen, voordelen en nadelen van de antigeen test.

Verschillen tussen antigeen- en PCR-test

De PCR-test is de betrouwbaarste test die momenteel beschikbaar is om de aanwezigheid van het SARS-CoV-virus aan te tonen. Deze test zoekt naar stukjes van het virus genoom (DNA of RNA). De PCR-test is zeer gevoelig, maar het kan uren of zelfs dagen duren voor je de resultaten krijgt. Dus als je snel resultaat wilt, is de antigeentest een goede optie. Een antigeen test heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van de PCR-test. De PCR-test kan je namelijk gemakkelijk zelf afnemen en je kan ze zelfs kopen in de supermarkt. Het resultaat is erg snel en dus wanneer je twijfelt of je corona hebt kan je altijd een snelle antigeen test doen.

Hoe werkt de antigeentest?

De antigeentest is een eenvoudige test waarbij gebruik wordt gemaakt van een cassette. Je brengt een monster van jouw slijm (neus en/of keel) op de cassette aan en na 15 minuten krijgt je het resultaat. De cassette bevat antilichamen tegen het SARS-CoV-virus. Als er antigenen van het virus in jouw slijm aanwezig zijn, zullen ze zich aan deze antilichamen binden. Dit veroorzaakt een kleurverandering in de cassette en je kan dit met het blote oog zien. Het is dus heel gemakkelijk te doen en je hebt geen speciale apparatuur nodig.

Wanneer moet ik een antigeentest doen?

Zoals al een tijdje wordt vermeld door de overheden moeten we met zijn allen ons best doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom wordt er van ons gevraagd om regelmatig te testen voor het corona virus. Zo zijn er een aantal voorbeelden wanneer het verstandig is om een antigeen test te doen. Doe een antigeentest in de volgende gevallen:

  • Wanneer je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het corona virus
  • Wanneer je klachten hebt die passen bij het corona virus
  • Wanneer je naar drukbezochte plekken gaat (test van te voren zodat je er zeker van bent dat je geen corona hebt voordat je de drukte in gaat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *