Hoewel Nederlanders gek zijn op het eten van een patatje en een lekkere snack wordt de cafetaria vaak in een slecht daglicht geplaatst. Het eten van patat en snacks is ongezond, er wordt veel plastic gebruikt voor het opdienen van patat en snacks en doordat de frituurpan elke dag aanstaat verbruikt een cafetaria veel energie. De afgelopen jaren zijn er al veel stappen gezet binnen de branche om de cafetaria’s te verduurzamen. Overal zie je biologische friettenten als paddenstoelen uit de lucht schieten. Heb jij een cafetaria en heb je wat inspiratie nodig om je zaak te verduurzamen? Dan is dit artikel voor jou. In dit artikel gaan we dieper in op 3 tips waarmee jij je cafetaria kunt vergroenen.
Creëer een duurzame menukaart
We beginnen bij één van de meest belangrijke zaken van de cafetaria: de menukaart. Dit is immers iets waar de klanten scherp op letten en wat een reden kan zijn om wel of niet naar een cafetaria te gaan. Als je menukaart niet iedereen bediend, dan kun je veel klanten mislopen. Zorg ervoor dat je dus iedereen bediend. Kies dus voor de traditionele kaart, vol met allerlei opties qua patat en snacks. Maar, kies ook voor genoeg duurzame alternatieven. Denk hierbij aan biologische patat en vegetarische snacks, zoals: een vegetarische frikandel, vegetarische kroket, kaassoufflé of vegetarische bitterballen. Hoe ruimer je menukaart is, des te meer kans je hebt om klanten te bereiken. En, hoe ruimer je aanbod qua duurzame opties is, des te meer toekomstproof je cafetaria is. Want, de verwachting is dat steeds meer mensen over zullen stappen naar vegetarische opties.
Gebruik duurzame materialen
Naast het hebben van een duurzame menukaart is het ook van belang dat je je producten opdient in duurzame materialen. Patat en snacks in plastic bakjes opdienen en deze meegeven in een plastic tasje is niet meer van deze tijd. Kies daarom voor duurzame friet- en snackbakjes. Deze bakjes zijn doorgaans gemaakt van suikerriet, kraft karton of hout. In tegenstelling tot plastic bakjes zijn deze 100% biologisch afbreekbaar. Daarnaast kun je je plastic tasjes inwisselen voor kartonnen tasjes. Plastic tasjes zijn een hele grote vervuiler, want deze komen vaak in de natuur terecht. Dit brengt veel schade toe aan mens, milieu en dier. Dit is iets wat we met zijn allen moeten voorkomen!
Waarom zijn kartonnen tasjes duurzaam?
Waarom zijn kartonnen tasjes dan wel duurzaam? Ten eerste het materiaal. Karton is 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer een tasje in de natuur terechtkomt zal het vanzelf oplossen. Daarnaast is het productieproces van kartonnen tasjes een stuk duurzamer dan die van plastic tasjes. Bij de productie van plastic tasjes worden veel fossiele brandstoffen verbruikt en is heel veel energie en water nodig. Bij het produceren van kartonnen tasjes is dat wel anders. Daar wordt er veel gebruik gemaakt van groene energiebronnen en is het productieproces een stuk efficiënter ingericht qua energie. Ook worden kartonnen tasjes doorgaans gemaakt in landen waar de arbeidsomstandigheden een stuk beter zijn dan de landen waar plastic geproduceerd wordt. Genoeg redenen dus om over te stappen op kartonnen tasjes.