Weet jij precies waar je op moet letten als je iets gaat kopen in een online winkel? Hoe identificeer je betrouwbare online stores? Lees onderstaande tips van Witgoedvergelijk.nl en wordt een expert in webwinkels.
Onbetrouwbare-webwinkels zijn vaak moeilijk te vinden in Google. Daarom gebruiken ze vaak handelssites zoals Marktplaats om klanten aan te trekken. De advertentie bevat een link naar een malafide online winkel. Fraudeurs maken vaak gebruik van gehackte accounts die al lang in gebruik zijn. Hierdoor hebben ze goede reviews en staat op hun account dat ze al jaren actief zijn. Aan de advertentie zelf is moeilijk te zien of het een kwaadwillende online winkel is.
Tegenwoordig zien we echter steeds meer malafide online winkels advertentieruimte kopen bij zoekmachines, zodat ze worden weergegeven als (een van) de eersten die klikt. Er zijn echter enkele manieren om te controleren of een online winkel te vertrouwen is:
– Controleer of de website is aangesloten bij het keurmerk dat zij draagt. Oplichters plaatsen vaak het logo van Thuiswinkel.org of Stichting Webshop Keurmerk op hun website. Bezoek altijd de website van het betreffende keurmerk om te controleren of de webwinkel daadwerkelijk is aangesloten.
– Staat er een keurmerk op de website? Klik niet op links. Ga in plaats daarvan naar de website van het genoemde keurmerk en controleer daar of de webwinkel daarbij is aangesloten.
– Ontdek het type bedrijf/persoon achter de website. Lees meer met de check-functie op Google en Politie.nl
– Bekijk de domeinregistratiegeschiedenis op Whois.domaintools.com en controleer wanneer en waar het domein is geregistreerd. Het is twijfelachtig of een website pas recentelijk in het buitenland is geregistreerd.
– Controleer of de website een beveiligingscertificaat heeft. Dit zie je in de adresbalk in het slotje links van de URL. In ieder geval moet de website die je betalingsverkeer afhandelt een beveiligde verbinding hebben: de kans dat iemand je gegevens kan onderscheppen is dan veel kleiner.
– Let ook goed op de tekst: zie je duidelijke spelfouten of tekenen dat de tekst door de vertaalmachine is gehaald (zoals een link naar “Home” in plaats van de gebruikelijke “Home”)? Dan moet je oppassen: het kan zijn dat je te maken hebt met een frauduleuze website.
– Controleer of u enkele beoordelingen van andere consumenten kunt lezen en let op ogenschijnlijk nepaccounts die worden gebruikt.
– Vragensites die producten aanbieden (bijvoorbeeld elektronica) zijn een stuk goedkoper dan andere bekende sites. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook.- Kijk of de winkel gebruik maakt van Mollie, Klarna of Afterpay. Deze winkels checken altijd goed winkels na voordat ze ze aannemen.