Het belang van PBM’s

Wanneer een werknemer bij een bepaalde taak of op een bepaalde werkplek risico loopt op letsel door de omgeving, is de werkgever wettelijk verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen te verstrekken. In de bouwsector is het vereist dat werknemers S3 werkschoenen dragen, wat schoenen zijn met een stalen neus en een ondoordringbare zool. Het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen heeft niet alleen tot doel om direct letsel bij werknemers te voorkomen, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen op het gebied van ongevallen en verzuim als gevolg van letsel dat voorkomen had kunnen worden.

Persoonlijke beschermingsmiddelen gedefinieerd

Persoonlijke beschermingsmiddelen, oftewel PBM’s, zijn draagbare uitrustingen die werknemers gebruiken om letsel te voorkomen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het gebruik van PBM’s varieert van eenvoudige handschoenen en schorten voor koks tot volledige vuurbestendige uitrusting voor brandweerlieden. Afhankelijk van het type werk omvatten PBM’s ook helmen, oogbescherming, lichaams- en voetbescherming en andere apparatuur die hetzelfde doel dient. Naast het verstrekken van PBM’s zijn werkgevers verantwoordelijk voor het trainen van werknemers in het juiste gebruik van deze middelen en voor het toezicht op naleving ervan.

De verschillende soorten PBM-uitrusting

Aangezien PBM’s variëren per sector, zijn er specifieke soorten uitrusting nodig voor verschillende soorten werkzaamheden. Bouwvakkers hebben bijvoorbeeld een helm nodig om hun hoofd te beschermen en laarzen met stalen neuzen om hun voeten te beschermen, omdat letsel bij deze werkzaamheden veel voorkomt. In een biochemisch laboratorium ziet de lijst van vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen er echter heel anders uit, omdat de risico’s anders zijn. In dit geval zijn labjassen waarschijnlijk veel belangrijker.

Zakelijke voordelen van investeren in beschermingsmiddelen

Naast het bieden van directe bescherming voor de gezondheid van werknemers, bieden persoonlijke beschermingsmiddelen ook meerdere voordelen voor werkgevers. Hoewel er kosten verbonden zijn aan het verstrekken en handhaven van PBM’s, mogen werkgevers niet vergeten dat ernstig letsel van één werknemer vaak veel meer kan kosten dan de totale kosten van PBM’s gedurende een jaar op de werkplek. Het voorkomen van ongevallen is dus een belangrijke financiële doelstelling die niet uit het oog mag worden verloren bij het evalueren van de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Wat zijn de wettelijke vereisten voor persoonlijke beschermingsmiddelen?

In principe zijn bedrijven verplicht om hun werknemers te beschermen tegen voorkombare schade. Uiteraard verschilt dit per bedrijfstak. Zo zou een computerprogrammeur bijvoorbeeld geen helm en handschoenen nodig hebben, maar misschien wel een goede bureaustoel en een ergonomische werkplek. De wet bepaalt wat wordt beschouwd als de minimale normale bescherming binnen een bepaalde bedrijfstak. In sommige gevallen zijn de details hiervan nauwkeurig omschreven, zoals bij overheidsinstanties zoals de politie en brandweer, waarbij het wettelijk verplicht is om bepaalde uitrusting te verstrekken. Voor particuliere bedrijven is dat niet altijd even duidelijk. Daarom is het belangrijk voor particuliere bedrijven om zorgvuldig te evalueren welke persoonlijke beschermingsmiddelen ze moeten aanschaffen voor hun werknemers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *