Sociale verantwoordelijkheid en ethiek hebben hun plek verdiend op de marketingagenda. Ze worden snel de belangrijkste overweging van consumenten bij het verkennen van een nieuw merk om bij te winkelen. Volgens een nationaal onderzoek uitgevoerd door de Australische sociale onderzoeksgroep McCrindle, zijn consumenten eerder geneigd een product te kopen van een merk dat een sociaal of ethisch doel ondersteunt. Het rapport ontdekte dat 8 op de 10 shoppers zouden kopen van een merk dat iemand in nood of een liefdadigheidsinstelling ondersteunt, in tegenstelling tot een merk dat dat niet doet.
Naarmate de verwachtingen stijgen, moeten merken open en eerlijk zijn tegenover de hedendaagse slimme shoppers.
Verantwoordelijke marketing is steeds belangrijker voor moderne merken die klanten willen behouden, de levenslange waarde willen verhogen en onvergetelijke merkherkenning willen creëren. Jouw merk, producten en diensten hebben impact op je gebruikers. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat dit een positieve impact is.
Wat betekent verantwoordelijke marketing?
Klantgerichte marketing is al enkele jaren een thema onder marketingstrategieën. Verantwoordelijke marketing is een aanpak die ervoor zorgt dat je niet alleen aan de behoeften van klanten voldoet, maar ook een positieve impact op hen en de gemeenschap waar jullie beiden deel van uitmaken, hebt.
Het gaat om het opbouwen van vertrouwen, en er zijn verschillende manieren waarop merken dit kunnen doen.
Gegevensbeheer
De COVID-pandemie heeft shoppers online doen stromen. Het is een ongekende kans geweest voor e-commerce merken, maar niet zonder uitdagingen. Een van de grootste en moeilijkste uitdagingen is het groeiende belang van hoe merken omgaan met klantgegevens en privacy.
Een klantgerichte marketingaanpak vereist dat je gegevens gebruikt om de reis van de klant te personaliseren. Niets kweekt loyaliteit en verhoogt de levenslange waarde zoals een gepersonaliseerde ervaring, waarbij een merk zijn kennis en begrip van de behoeften van de klant demonstreert.
Maar tegelijkertijd hebben veranderende regelgeving en nalevingsregels klanten bewuster gemaakt van de manier waarop merken met hun gegevens omgaan. Je moet harder werken om het vertrouwen van shoppers te verdienen.
Een diepgaande studie uitgevoerd door Retail Doctor Group onthulde dat Australiërs zich zorgen maken over hun privacy en hoe hun persoonlijke informatie wordt verzameld en gebruikt bij het online winkelen. Volgens de studie maakt 81 procent van de Australische consumenten zich zorgen over hun gegevens.
Gegevensinbreuken, ongevraagde marketing en gebrek aan personalisatie zijn slechts enkele manieren waarop het vertrouwen van consumenten onherroepelijk kan worden beschadigd. Bedrijven die verantwoordelijk opereren en zorg en respect tonen voor de gegevens van klanten zullen op de lange termijn groot winnen.
Open, eerlijk en transparant zijn bij het verzamelen van klantgegevens is essentieel. Bij het verwerven van nieuwe klanten en het verzamelen van hun gegevens moet je ervoor zorgen dat abonnees volledig zijn geïnformeerd en weten wat je van plan bent met hun gegevens te doen.
Klanten zijn bereid hun gegevens met je te delen als je ze gebruikt om hun ervaring te verbeteren. Ze zullen je vertrouwen om hun gegevens op manieren te gebruiken die voor hen voordelig zijn.
Ethische marketing
Naast hoe je hun gegevens gebruikt en beschermt, denken klanten steeds vaker na over de impact die bedrijven hebben op de samenleving.
Merken die verantwoordelijke praktijken hebben en hun toewijding aan het verbeteren van sociale en economische crises demonstreren, kunnen sterke connecties vormen met klanten. Shoppers vandaag de dag zijn meer afgestemd op de bedrijfspraktijken van merken.
Weten dat hun favoriete merken oorzaken, liefdadigheidsinstellingen en bewegingen ondersteunen die dicht bij hun hart liggen, zal een loyaler klantenbestand creëren. Ze zullen vaak kiezen om te winkelen bij een bedrijf dat vaak en openlijk liefdadigheidsinstellingen ondersteunt, zelfs als dat betekent dat ze meer betalen voor producten of diensten.
Een geweldig voorbeeld van een merk met een doel is Flora & Fauna. Het bedrijf is zeer vocaal en openhartig over de oorzaken die ze ondersteunen en hun doel en waarden: “Ons doel is om iedereen te helpen betere keuzes te maken. We willen dat de wereld een vriendelijkere en gezondere plaats is en we willen deel uitmaken van de oplossing, niet van het probleem. We zijn hier om verandering te stimuleren.”
Conclusie
Sociale verantwoordelijkheid, ethiek en duurzaamheid zijn niet langer bijzaken in de wereld van marketing; ze vormen de kern van wat moderne consumenten verwachten van de merken waarmee ze interactie hebben. Het gaat niet alleen om het aanbieden van kwaliteitsproducten of -diensten, maar ook om het positief beïnvloeden van de gemeenschap en de wereld. Merken die dit begrijpen en integreren in hun marketingstrategieën, zoals het waarborgen van gegevensprivacy, het ondersteunen van maatschappelijke oorzaken en het nastreven van duurzaamheid, zullen een diepere connectie met hun klanten opbouwen en hun loyaliteit op lange termijn winnen.Voor bedrijven die op zoek zijn naar begeleiding of meer willen weten over hoe ze verantwoordelijke marketingpraktijken kunnen implementeren en hiermee hun merk kunnen versterken, biedt Convins uitgebreide expertise en ondersteuning. Bezoek Convins voor meer informatie over hoe uw bedrijf kan evolueren met verantwoordelijke marketing en een positieve impact kan maken in de digitale wereld en daarbuiten.